Kurumsal Finansman

Kurumsal Finansman

Size nasıl yardımcı oluruz?

Bir organizasyon içinde karar vermeye çalışan herkesin karşılaştığı en temel soru; İşimizin amacı nedir? Doğru finansal kararlar ancak nihai hedefin ne olduğunun anlaşılması ve benimsenmesi sonucunda ortaya çıkar.

Şirketler için önemli hedefler arasında pazar payına sahip olmak, büyümek, kârlılık gibi başlıkları sıralayabiliriz.

two-businessmen-discussing-something-2021-08-26-17-18-07-utc.jpg
OZKAN_YILDIRIM_20-scaled

Birçok şirket kâr maksimizasyonuna öncelik verirken, uzun vadede hissedarlarına getiri maksimizasyonu tepe hedef olarak görülmektedir. Ancak her işletmenin nihai hedefi bir “değer” yaratmaktır.

Hissedar değerinin yaratılması, ölçülmesi, farklı finansman kaynaklarına erişim ve risklerin yönetilmesi gibi kurumsal finansman hizmetlerimizin kalbinde yer alan tüm konularda size destek olabiliriz.

Başarıya giden yolda size yardımcı olacak teknik bilgi ve deneyime sahibiz. Güçlü bir uluslararası deneyime sahip butik bir kurumsal finansman şirketi olarak işinize değer katacak, anlaşmalarınızı sonuçlandıracak, sermaye piyasalarından kaynak yaratacak çözümler sunuyoruz.

Yetkinliklerimiz

Bir şirket sınırsız uzunluktaki olası hedefler listesinden seçim yapabilir. Bazıları önemli ve ikna edici, bazıları ise anlaşılması ve kabullenmesi zor olan hedefler olacaktır. En bilinen hedeflerden bazıları; pazar payını artırmak, büyümek, kârı maksimize etmek ve uzun vadeli hissedar değerini artırmaktır.

Sağlam finansal yönetim, bir firmanın hayatta kalması ve büyümesi için gereklidir. Bu nedenle, tüm paydaşların doğru finansal kararların alınmasında ortak çıkarları vardır.

Anahtar Sorular

Hissedar değeri nedir?

Hissedar servet maksimizasyonu nedir?

Yöneticiler üzerindeki kontrollerin zayıf olması hangi sonuçları doğurur?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Hissedarların çıkarlarıyla uyumlu yönetici hedeflerini belirlemek için; hissedarlar ve yönetim kurulu ile çalışabilir, aynı zamanda prim ödemelerini hissedarların servet arttırma hedefleri ile uyumlu hâle getirebiliriz.

Peki, hissedarların çıkarlarını korumak için yeterli kurumsal yönetime sahip misiniz?

En uygun finansman yapısını elde etmek, birçok şirket için büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Sorular

Şirketiniz kısa vadeli finansman türleriyle mi yoksa uzun vadeli mi borçlanmalıdır?

Uzun vadeli finansmanı (borç artı öz sermaye), şirketin varlıklarının toplamına eşit olana kadar artırmalı mısınız? Yoksa sadece uzun vadeli finansmanın uzun vadeli varlıkları kapsadığı ve kısa vadeli finansmanın da kısa vadeli varlıkların satın alınması için kullanıldığı noktaya kadar mı?

Yalnızca geçerli para biriminizde mi yoksa çeşitli para birimlerinde mi borç almalısınız?

Şirketinizin varlıklarının ve gelir kaynaklarının elde edildiği para birimleriyle eşleşmeli?

Sabit oranlı faiz oranları yoksa, LIBOR gibi bir kıyaslama oranı ile yükselen ve düşen faiz oranları mı daha uygun?

Son olarak, şirketinizin için öz sermayeye göre uygun borçlanma düzeyi nedir?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Piyasada potansiyel borç veren kuruluşlarla iletişiminizi sağlıyoruz, borcunuzu en avantajlı koşullarda artırmanıza veya elinizde tutmanıza yardımcı olacak objektif tavsiyelerde bulunuyoruz.

İhtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kapsamlı likidite kaynaklarına erişim konusunda yardımcı oluyoruz.

"Halka açılmak" ve "bir borsa kotasyonuna girmek" bir şirket için önemli bir adımdır. İlk halka arzdan elde edilen önemli miktarda finansman ile büyümenizin yeni ve hızlandırılmış bir aşamasına geçebilirsiniz. Halka arz, hızlı atılacak bir adım değildir; önemli bir yasal girişimdir., Türkiye Sermaye Piyasası Kurulları ("SPK"), ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ("SEC") veya benzeri düzenleyici otoriteler bir dizi zorlu kural dayatacak ve yöneticiler yeni ve daha büyük sorumluluklar konusunda baskı altına girecektir.

İlk Halka Arz ("IPO"), şirketinizin büyümesi ve yeni stratejileri finanse etmek için daha fazla öz sermaye finansmanı sağlayabilir. Ayrıca mevcut hissedarların yatırımlarının bir kısmının geri dönüşüne izin verebilir. Borsada ek varlıklarını çok hızlı bir şekilde satmak isteyebilirler. Hissedarlar, şu anda satma niyetleri olmasa bile, sahip oldukları varlıkların değerini bilmek isteyebilirler.

Anahtar Sorular

Yöneticilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Koşullar ve yeni sorumluluklar nelerdir?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda, 144 A muafiyeti içeren uluslararası bir halka arz yapmayı düşünüyor musunuz? Belki de New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), Londra Menkul Kıymetler Borsası (FTSE), Berlin Menkul Kıymetler Borsası (DAX), Viyana Menkul Kıymetler Borsası (VIE) gibi yurt dışındaki borsalarda doğrudan listelenmeyi tercih edersiniz.

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Çıkarılacak hisse senetlerinin satışını garanti eden bir ticari banka, yatırım bankası veya menkul değer şirketi, konsorsiyum içerisinde yer alan diğer menkul değerler firmaları veya yatırım bankaları, Sermaye Piyasası Kurulu uzmanları, avukatlar gibi bir dizi uzman danışman ve kuruluşu içeren düzenleme süreci boyunca size yardımcı olabiliriz.

Hisse senetlerinizi ihraç etmek için doğru yöntemi seçmenize yardımcı olabiliriz. Tam ölçekli bir satış teklifinden nispeten basit bir tanıtıma kadar çeşitli yöntemler vardır. Nihai seçim, genellikle ihraç yönteminin maliyetlerine dayanır. Bunlar satış, sertifikasyon, kitle fonlaması, transfer veya aracılar ("SPAC'lar") olarak adlandırılır.

2008 yılında ilk yeşil tahvillerin çıkarılmasından bu yana yeşil tahvil ihracı önemli ölçüde büyümüştür.

Yatırımcılar, çevre ve iklimle ilgili projeleri finanse etmek için fırsatlar arıyorlar.

Yeşil, sosyal ve sürdürülebilir inisiyatifler üstlenmek isteyen Türk şirketlerinin ilerlemelerine yardımcı olmak için küresel sürdürülebilir tahvil piyasasına erişimlerine yardımcı olmaktayız.

Anahtar Sorular

Sürdürülebilirlik standartlarına bağlılığınız nedir?

Verimli sürdürülebilir tahvil raporlaması yapmak için neye ihtiyacınız var?

Yatırımcılar raporlarınızda ne görmeyi bekliyor?

Uyum sağlamak amacıyla belirli yeşil, sosyal veya sürdürülebilirlik standartlarını (“Standartlar”) açıkça belirlediniz mi? Bu tür standartların örnekleri arasında Yeşil Tahvil İlkeleri ve İklim Tahvilleri Girişimi Standartları sayılabilir ancak hepsi bunlarla sınırlı değil.

Tahvil gelirlerini geçerli Standartlara (“Çerçeve”) uygun olarak tahsis etme niyetiniz nedir?

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (''SDG''s) ilkelerine uyan şirketinizin 2030 hedefleri nelerdir?

Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği'nin (''ICMA''s) Yeşil Tahvil İlkelerinin (“GBP”) gönüllü kılavuzlarının Haziran 2021'de düzenlenen en son sürümünü biliyor musunuz?

Avrupa Komisyonu tarafından ihraç edilmelerini yönetmek için oluşturulan Yeni Nesil AB Yeşil Tahvil Çerçevesine (“NextGenerationEU Green Bond Framework”) uygun olarak düzenlenecek Yeşil Tahviller1 (“Green Bonds1”) sürdürülebilirlik referansları ve yönetimi hakkında ikinci bir taraf görüşüne mi ihtiyacınız var?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

İş süreçlerinizin sürdürülebilirlik etkisini ve gelirlerin planlı kullanımının yanı sıra, Çerçevenin gelir yönetimi ve raporlama yönlerini anlamalarına yardımcı olabiliriz.

Uygun kategorilerin belirlenmesine ve bunların GBP ve Yeşil Kredi İlkeleri (''GLP'') tarafından tanınan kategorilerle uyumlu olmasına yardımcı olabiliriz.

Çerçevenin, ICMA tarafından yönetilen Yeşil Tahvil İlkeleri 2021 ile uyumunu ve LMA, APLMA ve LSTA6 tarafından yönetilen GLP 2021 ile uyumunu değerlendirmelerinize yardımcı oluyoruz

Ayrıca, gelir kullanımının etkilerini ve sürdürülebilirlik stratejilerinin uyumunu, sürdürülebilirlik risk yönetimini izlemek ve raporlamanız için bir sistem kurmanıza yardımcı olabiliriz.

Birleşme ve Satın Alma İşlemleri ("M&A"), strateji ve uzun vadeli değerin önemli bir aracıdır. Şirketinizin stratejisi için doğru şirketi veya işi satın aldığınızdan emin olmak zor olabilir. Ayrıca, tüm bunları hedeflerinize ulaşmak, yeni bir bölgeye veya yeni bir sektöre genişlemek veya kurum içi yeteneklerinizi geliştirmek için size yeterli esnekliği sağlayan bir fiyat ile yapmanız gerekir.

Anahtar Sorular

Neden bu şirkete yatırım yapıyorsunuz?

Kazancın kalitesi nasıl?

Şirketin plan ve projeksiyonları ulaşılabilir mi?

Daha fazla durum tespiti incelemesi gerektiren herhangi bir konu var mı?

Çıkış fırsatınız, kolaylığınız ve zamanlamanız nasıl?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Endüstri değer zincirlerine ve altında yatan ekonomiye ilişkin derin anlayışa dayalı olarak, hangi sektörlerin ve işlevlerin en fazla potansiyeli sunduğunu belirlemelerine yardımcı oluyoruz.

Bir sonraki satın alma işleminizi finanse etmek, süreci yönetmek, elinizdekileri gözden geçirmek veya satışa hazırlanmak için yardıma ihtiyacınız olup olmadığı belirlemek ve sürecin sorunsuz işlemesini sağlamak için hizmetler sunuyoruz.

Başarılı M&A programları, en iyi değerlendirmede en iyi hedefleri bulmak için kesinlik gerektirir. Yeni pazarlara ve varlıklara erişmenize yardımcı olabiliriz.

Düşük performans gösteren varlıkları / işletmenin bölümlerini elden çıkararak işlerinizi büyütmenize yardımcı olabiliriz.

Birleşme ve Satın Alma İşlemleri tipik olarak Mâli Konular, Mülkiyet, Fikri Mülkiyet, Müşteriler, Maddi Sözleşmeler, İnsan Kaynakları Sorunları, Davalar, Rekabet Yasası uygulamaları, Kurumsal, Çevresel Sorunlar ve Rekabet Ortamı gibi faaliyetleri içerir.

Günümüzde yaşanan krizlerin niteliği ve etki alanları değişti; kur dalgalanmaları, şirketleri ciddi finansal ve operasyonel sıkıntıya sokabilecek nitelikte. Yaşanılan çoğu durumda, finansal tablolardaki bozulmayı önlemek ve değer zincirini iyileştirmek için çözümler bulabiliriz.

Anahtar Sorular

Şirketin ortak yapısı nasıl olmalıdır?

Yeniden yapılanma ne kadar sürer?

Kurumsal yeniden yapılandırma için hangi izinler ve yasal prosedürler gereklidir?

Grubun şirketlerinden hangileri yeniden yapılandırma sonrası gruba dahil edilmelidir?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Sorunları tanımlamaya, çözümler geliştirmeye; bunları kolaylıkla ve hassasiyetle uygulamaya yardımcı olmak için borç verenlere, alacaklılara ve sorunlu finansal durumlardaki şirketlere danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Finansal olarak düşük performans veya krizle karşı karşıya olan şirketler, onların borç verenleri, hissedarları veya diğer paydaşları için yeniden yapılandırma seçenekleri ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler sunuyoruz.

Hem alacaklılar hem de borçlular için çözümler geliştiriyoruz.

İşletme sermayesi yönetimi, borç finansmanı ve iş geri dönüş hizmetleri sağlayabiliriz.

Finansal, operasyonel durum tespiti dahil olmak üzere bütüncül durum tespiti deneyimine sahibiz. Kıdemli uzmanları projenin başlangıcından itibaren dahil ederek, olası sorunları yakından takip ederek çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

Anahtar Sorular

Şirketin geleceğe yönelik tahminleri ve altında yatan varsayımlar mâkul ve inandırıcı mı?

İşletmenin devamlılığı için hangi normalleştirilmiş işletme sermayesi gerekli olacak?

Üzerindeki mal varlığı ve haciz durumu nedir?

FAVÖK uygun şekilde hesaplandı mı?

Şirketin sahip olduğu tescilli ve genel hukuk ticari markaları ve hizmet markaları nelerdir?

Hangi müşteri konsantrasyonu sorunları / riskleri var?

Şirketin sahip olduğu anlaşmalar, sözleşmeler, garantiler, krediler ve kredi anlaşmaları var mı?

Vergi ve dava sorunları var mı?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Mali Durum Tespiti- Satış Tarafı

Hem beklentilerinize hem de işletmenizin temel sorunlarına ve risklerine odaklanarak size destek olabiliriz.

Pek çok hissedar, hazırlık aşamasının olmaması nedeniyle olası en yüksek fiyatı kaçırmaktadır.

Yönetim sunumlarına katılıyoruz, müzakere stratejisine yardımcı oluyoruz ve satın alma sözleşmesi taslağını paylaşıyoruz.

Veri odası bilgilerini inceliyor ve hazırlığı destekliyoruz.

Mali Durum Tespiti- Satın Alma Tarafı

Yerel pazarda uzmanlığa sahibiz; Türk iş ortamına özgü konular ve yerel muhasebe ile ABD Genel Kabul Görmüş
Muhasebe İlkeleri (US GAAP) ve Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları (UFRS) arasındaki farklılıklar ve bu farklılıkların tarihsel olarak raporlanan finansal performans üzerinde etkileri hakkında bilgi sahibiyiz. Bu nedenle, ilgili kapsamı belirler, riskleri/zayıflıkları ve fırsatları/güçlü yönleri göstermek için değer faktörleri etrafında yapılandırılmış olan analiz yaklaşımını benimseriz.

Yaklaşımımız önce işi anlamak, sonra hesapları incelemektir. Bu, ticari sorunların yanı sıra daha fazla finansal sorunu da önceden belirlememize yardımcı olur. Alıcının ileriye dönük anlaşmadan elde edeceği getiriyi en üst düzeye çıkarmak için önemli anlaşma sorunlarına odaklanıyoruz.

Operasyonel Durum Tespiti

İhtiyaçlarınızı anlıyor ve deneyimlerimizi iş birliği içinde sonuç üreten çözümler geliştirmek için kullanıyoruz. Bu genellikle satış ve pazarlama, lojistik, üretim, BT sistemleri, finansal raporlama ve muhasebe dahil olmak üzere tüm operasyonların kapsamlı bir incelemesini içerir.

İş operasyonlarını ve tedarik zincirlerini uçtan uca anlıyoruz. Planlama, kaynak bulma, üretim veya dağıtım, maliyetleri yönetmedeki zorlukları aşma konusunda neler yapacağımızı biliyoruz. Anlaşma sonrası süreçte hemen ilgilenilmesi gereken kilit alanları belirleyerek, kaynaklarınızı etkin bir şekilde kullanmanıza ve işinizi hızlı bir şekilde yönetmenize destek oluyoruz.

Mali durum tespiti sırasında belirlenen sorunlar ile ilgili analizler yapabiliriz (örneğin, belirli normalleştirilmiş FAVÖK düzeltmelerinin uygunluğu, sapmalar, tahmin ve gösterge tablosu analizi, gibi).

Anlaşma Sonrası Hizmetler

İşinizin kontrolünü hemen elinize almanızı sağlar. İlk 90 gün boyunca ihtiyaçlarınızı karşılamak için bütüncül bir plan sunuyoruz.

İşletmelerin sahip olduğu varlıklar, çalışma konseylerinin/grupların/toplu pazarlık sözleşmelerinin veya önemli emeklilik yükümlülüklerinin varlığının belirlenmesi, gibi konularda başarı şansını en üst düzeye çıkaran bir bakış açısı sunuyoruz.  Bazı konuların yeniden müzakere edilmesi gerekebilir; atanan veya tabi olan, işletme için gerekli olan resmi izinlerin/lisansların/yetkilerin belirlenmesi, devam eden dava veya uyum problemleri, satın alma sonrası entegrasyonda ortaya çıkan sorunların belirlenmesi gibi konularda tam destek oluyoruz.

Değerlemeler ve iş modellemesi; karar vermede, işlem fiyatının pazarlığında, mâli tabloların hazırlanmasında, vergi ve düzenleyici gereksinimlerin karşılanmasında kullanılan temel iş gereksinimleridir.

Anahtar Sorular

Şirketinizin ana değer bileşenleri nelerdir?

Satın alma fiyatı tahsisi (''PPA'') ve UFRS 3'ten sonra şirketinizin mali tabloları nasıl görünecek?

Markalar, patentler vb. gibi maddi olmayan kurumsal varlıkların değeri nedir?

Nasıl Yardımcı Oluyoruz

Kurumsal büyüme stratejilerinizin geliştirilmesine ve uygulanmasına yardımcı olarak iş hedeflerinizi destekleyebilecek hizmetler sunuyoruz.

Değerleme

Değerleme ilgili tüm konularda hizmet verebiliyoruz.

Şirket Değerlemesi: İşletmeleri satın alırken veya elden çıkarırken size fiyatlandırma konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz.

Bağımsız Görüş: Şirketteki belirli miktardaki hisselerin değerinin belirlenmesi hizmeti vermekteyiz. Bu gibi durumlarda değer belirlemeyi bağımsız danışmanlar gibi hareket ederek yaparız.

Satın Alma Fiyatı Dağıtımı: "Satın alma fiyatı dağıtımı" terimi, bir şirket için satın alma fiyatının, ilgili muhasebe standartları (UFRS 3 ve SFAS 141) uyarınca tüm maddi ve maddi olmayan varlıklara dağıtımını ifade eder. PPA sürecini (anlaşma sonrası) yürütmenize yardımcı olup; gelecekteki finansal raporlamanın sonuçları hakkında da size tavsiyelerde bulunuyoruz.

Değer Düşüklüğü Testi: Şerefiye ve sınırsız ömre sahip diğer maddi olmayan duran varlıklar üzerinde UFRS 36 ve UFRS 38'e göre yıllık değer düşüklüğü testleri ile bağlantılı hizmetler sunuyoruz.

Modelleme

Hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için iş planlarını ve finansal modellerini oluşturmak ve gözden geçirmek için müşterilerimizle birlikte çalışıyoruz.

İş Planı Hazırlama: İş planı, işletmelerin uzun vadeli bir simülasyonudur. Makroekonomik varsayımlar, sektör beklentiler gibi birçok parametreyi içerir.  Yepyeni bir iş planı hazırlama desteği sağlar ve ayrıca iyileştirmek için mevcut iş modellerinizi gözden geçirebiliriz.

Finansal Modelleme: Müşterilerimize, iş planının tüm detaylarını doğru bir şekilde yansıtan ve gerekli sonuçları elde etmek için işleyen finansal modelleri tasarlama ve oluşturma konusunda yardımcı oluyoruz. Bunlar; genellikle kâr ve zarar tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu gibi sıralanabilir.

İç Görüler

Haberler ve fikirler
  • Temmuz 23, 2024
Tahvil piyasası ve faizler
    Yeni bir yazı dizisine başlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu seride finansal ürünleri, temel ekonomik kavramları, zaman zaman
      • Mart 26, 2024
      Halka arzda düşük fiyatlama
        Günümüz piyasa şartlarında yüksek borçlanma maliyetlerinin sonucu olarak yatırımları için fon arayan şirketlerin alternatif fon kaynaklarına